onsdag 15. oktober 2008

... om søppel, gjenbruk og forbruk

Da jeg kom tilbake til Ngaoundéré etter sommeren i Norge var det en ting som virkelig var blitt forandret her i byen. Søppelhaugene som i fjor sperret flere av veiene både inn til byen og inne i byen var nå borte. Der hvor det før var en søppelfylling midt i veien er det nå utplassert en container som tømmes jevnlig. Søppelkaoset er faktisk blitt erstattet av et helt nytt renovasjonsssytem med gatefeiere, søppeltømming, lastebiler, bulldoser og til og med en moderne søppelbil. Om det skyldes bytte av ordfører i byen, sentrale myndigheter eller hjelp fra utlandet vet jeg faktisk ikke. Men de fleste jeg spør blant folk i byen sier det skjer ved hjelp av penger fra Europa. Så får vi bare håpe at dette er begynnelsen på et system som varer ved over lengre tid med egne krefter og ressurser, er bærekraftig som bistandsterminologien sier.

En annen positiv ting å observere for oss vestlendinger er graden av gjenbruk her i Ngaoundéré. For det første importeres det mye brukt fra Europa, f.eks. klær, sko, biler og motorsykler. For det andre repareres ting her mange ganger før det ikke kan brukes til sitt egentlige formål lengre, deretter får mange ting et nytt liv som noe helt annet. Skjorter blir vaskekluter, bilfelger blir kirkeklokker, utslitte mopeddekk blir leker for barna og tomme blikkbokser i alle størrelser fungerer som hele trommesett.

Søppelhåndtering og gjenbruk er synlige observasjoner av positive hverdagsopplevelser her i byen. Hjemme i gode Norge feier vi den slags under teppet. Systemene for søppelhåndtering er så gode at vi slett ikke tenker over hva vi sløser, hva vi kaster eller hva vi forbruker. Fordi vi ikke ser det. Hadde det bare av og til, tenker jeg, kunne dukket opp et søppelberg i gatene slik at vi bokstavelig talt kunne sett vårt overforbruk, luktet på vår overflod og kanskje følt vår avmakt.

Så er det kanskje allikevel slik at innbyggerene her i Ngaoundéré faktisk er mye mer miljøvennlige enn oss nordmenn flest. De forbruker mye mye mindre, de gjenbruker mye mer og de kaster nesten ingen ting.

Ingen kommentarer: